fbpx

Не всяко престъпление е свързано с насилие и изстрели. Има престъпления, които се извършват точно под носа ни, без нито един изстрел и без да подозираме какво се случва.

Случаите на присвояване, обсебване, кражба, изнасяне на служебна информация, измама, злоупотреба на работното място, подкуп, изнудване или престъпления на “белите якички”, извършени от служители на различни нива във фирмената йерархия, са сериозна заплаха, която „виси” застрашително над системите за вътрешен контрол. Все повече мениджъри с дългогодишна практика споделят, че злоупотребите и измамите във фирмите нарастват. Факт, който можем да потвърдим и от практиката ни на провеждане на полиграфски изследвания по конкретни казуси през последните години.

Независимо от сферата на дейност и структура на фирмите, важните за тях ресурси – пари, стоки и информация все по-често са „атакувани” от нелоялни служители. Тези „атаки” водят до финансови загуби, могат да дискредитират бизнеса им, в някои случаи на големи финансови измами, да предизвикат срив в корпоративната сигурност. Практиката показва, че фирмите „жертви” рядко правят публично достояние случилото се и много често провеждат „закрити” - вътрешни разследвания. Загубите обикновено са трудно възстановими и те предпочитат при възможност, да избегнат дългите съдебни дела.

Резултатът от тази „защитна” фирмена реакция разбира се е спорен. „Измамниците” остават анонимни и с усещането, че са победили системата. Липсата на адекватна на действията им санкция в съчетание с неефективната съдебна система, развива усещането за безнаказаност и им дава повече увереност и време да „усъвършенстват” престъпните си схеми. Фирма след фирма може да стане жертва на един и същ служител. Перспективата е плашеща.

Дали става въпрос за престъпни действия, даващи лични финансови ползи на служителя или за престъпления, чрез които косвено се облагодетелства извършителя и фирмата, слабото звено в системата на фирмената сигурност винаги се оказва „човешкия фактор”. Погледнато през този фокус, разбирането на мотивацията на служителите за извършване на противозаконни действия, обединени под общото понятие „измама”, е важна стъпка към ефективното управление и сигурен бизнес.


Автор:
Дияна Добрева-Христова - психолог / организационен консултант


Коментари powered by CComment