fbpx

Стартираме поредица от статии, в които ще вникнем в психологията на измамите. В тях ще се опитаме да отговорим на редица важни въпроси, от които може би най-основният е:

Какво мотивира измамниците?
Приятно четене!

Асоциацията на сертифицираните изследователи на измамата (The Associationof Certified Fraud Examiners - ACFE) определят измамата като: „всеки умишлен акт, целящ да лиши друго лице от собственост или парични средства посредством измама или по други нечестни начини“ (2015, ал. 3 ). Юридически погледнато, за да може да бъде едно деяние възприето като измама, са необходими няколко предпоставки, а именно:

  • измамникът е наясно с това, че е нечестен
  • измамникът има ясно намерение да заблуди другия
  • пострадалият е претърпял морални или материални щети

Към днешна дата,  измамата сама по себе си представлява заплаха за малкия и среден бизнес. Поради тази причина, определянето на основните предпоставки за реализирането на измамни действия, както и определянето на мотивацията на извършващите този тип престъпления, е широко изследвана тема. Разбира се, има много теории, обясняващи причините за измами.  Те дават основни препоръки за предотвратяване на измамите, както и подробен списък с предупредителни знаци, за да се проследят всички служители в една фирма и установят евентуални нелоялни практики от тяхна страна.
Статистическите данни сочат, че около 76% от измамите в една фирма, се извършват от служители, а не от външни лица. Ето защо, ще обсъдим темата за измамите в няколко статии, като основният акцент ще бъде върху вътрешно-фирмените измами.

Очаквайте продължение следващата седмица!

Източници:

ACFE. (2014). Report to the nations on occupational fraud and abuse. Retrieved from http://www.acfe.com/rttn/docs/2014-report-to-nations.pdf
Kelly, F. (2015). The Psychology of Fraud: What Motivates Fraudsters to Commit Crime?
Ross, B. (2010). What are the Requirements for Fraud? Retrieved from http://research.lawyers.com/blogs/archives/4184-what-are-the-requirements-for-fraud.html


Автор:
Мария Юрукова-психолог


Коментари powered by CComment