Първенството във Втора лига бе подновено с равенство на изградения изцяло от таланти в школата Лудогорец II срещу Ботев (Пд) II 1:1.

Скоро започват мачовете и в елитните юношески групи, където десеткратният шампион има сериозно присъствие и е сред фаворитите за златните медали при 15-годишните и 17-годишните. Това е повод за разговор с директора на Детско-юношеската академия на Лудогорец Радослав Комитов.

Ето как той вижда развитието на Академията на десеткратния шампион.

- Г-н Комитов, Лудогорец II стартира с равенство с Ботев (Пд) II, но продължава да е в челото на класирането на Втора лига? Реално какви са целите на отбора този сезон?

- Лудогорец II e изграден изцяло от наши юноши, които получават рано шанс да влязат в професионалния футбол. Представянето на Лудогорец II във Втора лига е изключително добро. Ние сме един от отборите, които играят красив и приятен за гледане футбол. Неслучайно фаворитите за влизане в efbet Лига загубиха доста точки от нашите таланти. Иначе основната цел на Лудогорец II е възможно най-бързо да интегрира талантите в професионалния футбол и те да са на разположение на първия отбор при необходимост. След Доминик Янков и Иван Йорданов, които са част от представителния отбор, други четирима таланти също попадат в него. Това са Тихомир Димитров, Илкер Будинов и вратарите Дамян Христов и Омут Хабил. Четиримата изкараха подготвителен лагер с първия отбор в Турция и продължават да тренират с него. Всички играха в контролите, а Хабил дори спаси дузпа в мача с Висла Плоцк. Иван Йорданов беше харесан от треньорите за първия отбор и със сигурност щеше да получава много шансове, но неприятна контузия го извади от терена за дълго. В момента възстановяването му приключва и много скоро той ще разгърне потенциала си, защото има много силен характер.

- Какви са шансовете на отборите в елитните групи за титла?

- В двете елитни групи, където участваме - U 15 и U 17, сме сред претендентите за титлата. В U 17 сме на първо място, а в U 15 сме втори на две точки след лидера. Предстоят доста интересни мачове през втория полусезон.

- Каква оценка за работата и развитието на ДЮА на Лудогорец бихте дали?

- Школата на Лудогорец вече се е доказала като една от най-добрите в България. От нея са излезли много футболисти, които играят в efbet Лига - вратарите Даниел Наумов, Васил Симеонов, Дамян Дамянов, защитниците Венци Керчев, Димитър Илиев, Александър Василев, Илкер Будинов, Тихомир Димитров, полузащитниците Ерол Дост, Ивайло Климентов, Антонио Георгиев, Антони Иванов, Доминик Янков, Иван Йорданов, Илия Юруков, който при нас бе повече от две години в U 16 и U 17, Денислав Александров, Димитър Митков и Светослав Ковачев. Виждате, че Лудогорец спокойно може да направи отбор за efbet Лига изцяло от собствени юноши и то отбор, който ще се представя достойно. Също така имаме повече от 20 момчета, които играят в различни отбори във Втора професионална лига. Какъв по-добър атестат от тези факти за работата на Академията на Лудогорец? Аз съм уверен, че в следващите години броят на нашите юноши, които ще играят на високо ниво ще стане още по-голям. Сигурен съм, че имаме таланти, които ще играят голям футбол.

- Да дадем малко повече подробности за Академията - колко деца тренират в момента?

- Над 200 деца. В нашата школа няма такси, екипировката е безплатна. Децата са облечени изцяло като първия отбор. Не се плаща участие в турнири или подготвителни лагери от родителите. Осигурени са закуска, обяд и вечеря. Също така и пълно медицинско обезпечаване при контузии. Всички медицински разходи се покриват от Клуба. Децата, които не са от Разград, са настанени в пансион, в който има всичко необходимо - Интернет, кабелна телевизия и т.н. За сигурността на талантите в пансиона се грижат възпитатели и треньори от школата. Знаете, че Академията разполага с една от най-добрите бази. Имаме девет терена - шест с естествено тревно покритие, три с изкуствено покритие и терен за тренировка на вратарите. Базата разполага също така с фитнес зала и възстановителен център, като в ход е изграждането на още една зала за фитнес само за нуждите на Академията.

- Откъде е взаимствана методиката в Академията на Лудогорец?

- От водещи световни школи в това отношение. За всеки един от отборите отговарят треньорски екипи, съставени от първи и втори треньор, треньор на вратарите и кондиционен специалист. Тренировъчният процес е целенасочен, методически издържан и последователен. Целта на Академията е да изгради един комплексен играч, който да се представя добре и във фаза атака, и във фаза защита. Също така да е психологически и физически готов за мъжкия футбол.

- Как са обезпечени талантите от ДЮА по отношение на образованието и адаптацията?

- Няма ограничения за избор на училище. Клубът предоставя възможност на всички родители да изберат къде точно да учат децата им. В Разград има езикова, икономическа и математическа гимназии, също така механотехникум и спортно училище. За бързата адаптация на децата се грижи и психолог, който работи добре и с техните родители. Тук е важно да уточня още нещо - след завършване на средното образование клубът помага на всички, които искат да запишат висше образование. В крайна сметка ако някое дете не успее да се пребори за място в професионалния футбол, то може да продължи да работи близо до любимия спорт като треньор, спортен психолог, защо не и спортен журналист. Имаме доста подобни примери в България.

- Често се говори, че българският футбол върви надолу и се изтъква недобрата работа в школите. Какво е вашето мнение?

- Аз мога дълго да говоря по въпроса, но предпочитам да се съсредоточа в моята работа и зона на компетенция. Това, обаче, което бих си пожелал е да се повиши интензивността, когато играят юношеските формации и мачовете да са на терени с нормални размери. В момента сме свидетели на лоши терени, накъсване на играта и стремеж за победа на всяка цена. Често мачовете се играят само с една топка умишлено, а общо времето за игра е сведено до минимум. Ако не се променят генерално нещата не виждам как ще се постигнат резултати. А иначе тренировъчният процес си е отговорност на всяка школа и от условията, и квалификацията на треньорите зависят крайните успехи. Много важна е дисциплината и възпитанието на играчите, които от ранна възраст трябва да бъдат учени на професионално отношение към процеса. Аз съм убеден, че родителите също са много важна част от формирането на състезателя. Когато родителите са партньори на треньорите става лесно. Когато, обаче, решат да влязат в ролята на треньори, щетите могат да са необратими. Но това е реалността.

ВРАТАРИ
Дамян Дамянов 2000г. – Локо София
Васил Симеонов 1998г. – Арда Кърджали
Даниел Наумов 1998г. – ЦСКА 1948

ЗАЩИТНИЦИ
Преслав И. Петров 1995г.
Димитър Жеков 2001г. – Созопол
Венцислав Керчев 1997г. – Славия
Преслав М. Петров 1997г.  – Янтра
Димитър Илиев 1999г. – Ботев Враца

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ
Олег Димитров 1996г. – Литекс
Кристиян Китов 1996г. – Струмска Слава
Антонио Георгиев 1997г. – Ботев Враца
Антони Иванов 1995г. – Динамо Букурещ
Ивайло Климентов 1998г. – ЦСКА 1948
Ерол Дост  1999г. – Славия
Стефан Методиев 2000г. – Миньор Перник
Илия Юруков 1999г.  – Арда
Доминик Янков 2000г. – Лудогорец
Иван Йорданов 2000г. – Лудогорец

НАПАДАТЕЛИ
Димитър Митков 2000г. – Локо София
Денислав Александров 1997г. – ЦСКА 1948
Георги Бабалиев 2001г. – Спартак Варна
Светослав Ковачев 1998г. – Арда Кърджали
Кирил Янакиев 2001г. – Спортист Своге
Стефан Статев 2003г. – ЦСКА 1948
Тони Иванов 1999г. – Янтра Габрово

Лудогорец II (изграден само от юноши на клуба)
1. Дамян Христов
2. Владимир Русанов
3. Илкер Будинов
4. Владислав Найденов
5. Хюсеин Кельовлуев
6. Тихомир Димитров
7. Петър Караангелов
8. Петър Георгиев
9. Методий Стефанов
10. Георги Вълчев
11. Велислав Минков
12. Мартин Русков
13. Александър Ганчев
14. Цветослав Петров
15. Валентин Цветанов

Източник: Gong.bg
#Assess

Коментари powered by CComment