Тройно са се увеличили случаите на домашно насилие в София по време на пандемията от Covid-19. Това отчете в края на миналата година Софийската районна прокуратура (СРП) след анализ на данните преди и след началото на пандемията.

“Може да се каже, че и пандемията изигра голяма роля, но причината не е само това. Факт е, че статистиката показва, че от началото на пандемията има драстично нарастване на домашното насилие. Статистиката на СЗО показва, че жени, които са били жертва на домашно насилие, са потърсили помощ и това се е увеличило над 150% от март месец 2020 г. насетне“, казва в “Нашият ден“ Даниел Генков, криминален психолог.

Характеристика на извършителите

“Има една много притеснителна статистика, която показва, че 80% от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това стават насилници или жертви.

Насилникът винаги е безкомпромисен и много често е деспотичен, защото има своя гледна точка за нещата. Много характерно за насилниците е психологичната ригидност, това означава едностранчиво мислене. Те не търсят диалог и консенсус. За тях е важна само тяхната гледна точка.

Много често използват чувството за вина, карат жертвите да се чувстват виновни за неща, които са направили, или за такива, които не са направили. Самите те нямат критичност и критично мислене към собствените си думи. Склонни са да се чувстват застрашени и отхвърлят всякаква критика“, посочва още Генков.

Характерно е…

“Промяната в настроенията, често са много избухливи, реактивни са, не могат да контролират гнева и негативните емоции, което ги прави и лесно обидчиви. Често искат да изолират своите жертви. Това е сред основните цели на насилника, изолация от близките, приятелите и семейния кръг. Това са хората, които могат да помогнат на жертвата. Често за насилниците може да се каже, че са очарователни хора, те са съблазнители, много добри в това да създават добро първо впечатление."

Жертвите

"Това най-често са ниско рискови хора, хора като нас. Водят нормален начин на живот и нямат врагове, не са криминално проявени лица."

Мотивите

"Най-често те са свързани с емоциите. Ревността и изневярата са нещата, които излизат на преден план."

Статистика...

“Официалната статистика на МВР, и то само за 2021 г., показва, че 2816 жени и 935 деца са регистрирани като жертви на домашно насилие. От началото на пандемията не живеем в нормалния свят, а сега влязохме в другата криза. След известно време можем да очакваме и още по-тревожни цифри, защото огромен процент от децата, които са свидетели на насилие, се превръщат или в жертви, или в насилници.

У нас все още няма Закон за психолозите, колкото и скандално да е това. Съществуването на такъв би променило квалификацията, която се изисква от страна на експертите, и ще се сложат някои рамки.“

Обществото

“Нашето общество е доста пасивно. Всеки гледа само собствени си проблеми. Това е така, защото сме поставени в трудна ситуация. Когато не са задоволени базовите потребности на обществото, то няма как да се развива духовно.“

Източник: bnr.bg 

Коментари powered by CComment