COVID-19 кризата и политическата нестабилност в страната са засили интереса към полиграфските изследвания, показват наблюденията на специалисти.

У нас методът се използва най-често при разплитането на криминални случаи и подбор на персонал.

Полиграфът е едно помощно средство, с което може да се установи дали човек е направил нещо, или не го е, обясни психологът Велина Владимирова.

Два датчика под и над сърцето отчитат дишането. Устройство на показалеца показва промени в кожата. Измерва се сърдечната дейност, има и сензор, който следи движението на тялото.

Секундата, в която човек изрече лъжа, в тялото му настъпват тези промени, които се виждат от нас, записват се чрез тези сензори. Поради тази причина човек може да бъде питан единствено за действия, а не за намерения, казва Владимирова.

Тежестта на резултата от теста е различна, ако е проведена и след тесова беседа.

Полиграфът също има своята валидност и тя е между 90 и 95%, в зависимост от това дали се спазват инструкциите за работа, стандартите за работа с тази апаратура и самия метод и е много важно експертът дали е добре обучен, дали апаратурата му е изправна и куп други елементи, които казват каква е валидността. То не е пряко доказателство в съда, но винаги е приемано като част от съдебно-психологични експертиза. За всичките тези години, през които работим - до момента два пъти са ни търсили политическа фигури. Единият път беше от една партия, като искаха да проверят всички хора, които бяха кандидати за евродепутати, именно с идеята превенция такива да бъдат хора само с чисто минало, а другият път беше на един политик, който изрази желание, но в краен вариант не се случи, защото той искаше сам да формулира въпросите си, което няма как да стане, обясни Владимирова.

Съществува още една технология, с която може да се установи дали човек казва истината, или не.

Детекторът на лъжата, само че освен сензорите които са характерни за полиграда, тук имаме и чисто нова технология, която се нарича ай тракър това е една технология, която отчита движението на очите слуша и отговаря сам на въпросите си, каза експертът.

Резултатите от ай тръкър се обработват автоматично.

 

Източник: btvnovinite.bg

Коментари powered by CComment