Много е важно да обърнем внимание на това къде растат нашите деца днес и какъв е примерът, който виждат те вкъщи, в училище, в обществото като цяло. Децата учат чрез примерите, които виждат.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria криминалният психолог Велина Владимирова.

„Как родителите разрешават конфликти или проблемни реакции, това е начинът, по който се научават и децата да отреагират в най-различни социални ситуации“, посочи тя.

„Защо този човек продава ракия на деца. Защо деца отиват да си купят ракия“, коментира Владимирова случая в с. Гъмзово, при който четири деца на възраст между 10 и 17 години пребиват до смърт 59-годишен мъж заради половин шише ракия.

По думите на криминалния психолог това не са изолирани случаи, а проблем, който се задълбочава с годините и подчерта, че на много деца им липсва родителските грижи.

Не мисля, че това нещо трябва да се превръща в норма. Говорейки всеки ден за подобни казуси, излъчвайки ги по телевизията, започвайки новините с това кой е умрял, кой е блъснат, кой полицай какво престъпление е извършил, аз мисля, че това се превръща в норма, а то не би трябвало да е норма. Това не е нормата.

„През годините е имало и други подобни престъпления, всяка година в началото имаме струпвания на такива по-жестоки и отразени широко в медиите случаи. Те не би трябвало да се превръщат в нещо, което очакваме да чуем в новините. Мисля, че медиите твърде много отразяват едва ли не всяко едно такова по-тежко престъпление, за мен това не би трябвало е така“, посочи Владимирова.

Според нея причините за подобни инциденти са много и се коренят в домашното възпитание, в обществото, взаимоотношенията ни, образованието, политическата система.

„Медиите възпитават и според мен това, което трябва да се излъчва е за хубавите примери, за хората, които творят и работят от сърце и душа“, категорична е Владимирова.

„В годините е имало много случаи на полицаи, извършващи престъпления. Това се задълбочава. Подборът в МВР и контролът върху служителите би трябвало да бъде по-различен от този, който е в момента“, коментира криминалният психолог случая със заловения да превозва мигранти на АМ „Тракия“ 23-годишен полицай.

„Всички служители на МВР – и изпълнителният състав, и на ниво началник, би трябвало да преминават през определени периоди от време на полиграфско изследване дори, за да се види дали не злоупотребяват със служебно положение, дали не извършват някакви престъпления, дали нямат някакви зависимости – наркотични, хазартни, алкохолни, защото такива хора нямат място в системата на МВР“, отбеляза Владимирова.

 

По нейните думи оправданието на полицая, че имал да изплаща кредит и затова превозвал мигранти, е несъстоятелно.

„Това може да е неговото извинение за пред другите. В България огромна част от хората имат подобни задължения, това не е причина да извършиш престъпление. Това е осъзнато решение“, подчерта криминалният психолог.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: euronewsbulgaria.com

Коментари powered by CComment